12 Kasım 2009 Perşembe

Sonbahar



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Yapraklar neden sararır?
Nedeni buymuş;
Bilindiği gibi, yaprakların rengini klorofil maddesi verir. Sonbahar gelip de güneş alma miktarı azalıp havalar serinlediğinde, ağacın büyüme sistemi bir anlamda kapanır; klorofil miktarı da azalmaya başlar. Yaprağın alt yüzeyindeki hücreler kurumaya başlar, fotosentez işlemi son bulur.


Aslında sonbaharda görülen yaprak renkleri tüm yıl boyunca yaprak yapısında mevcuttur. Bunlar sıcak aylarda klorofil tarafından maskelenmiş haldedir. Klorofil azalınca temel renk maddesi yaprağa hakim olmaya başlar. Bu renk maddeleri ağacın cinsine göre değişim gösterir. Bazısında karoten maddesi nedeniyle sarımsı renk hakimken, bazısında da antosiyanin maddesi nedeniyle kırmızı ve bordo tonları görülür. Ağacın asidik veya bazik olma özelliğine göre bu boya maddeleri etki gösterir. Örneğin asidik olan akçaağaç kırmızıya dönerken, bazik olan kül çalıları morumsu bir renk alır.


Araştırmalarla yaprağın renk değişim mekanizmaları çözülse bile bu olayın neden gerçekleştiği sorusuna hâlâ cevap bulunamamıştır. Çünkü şu andaki bilgilerimize göre yapraklarda enerji harcanarak oluşturulan bu renk armonisinin ağaca hiçbir faydası yoktur. 



Fotoğraflar: www.deviantart.com


1 yorum: